Menu Zavřeno

Svíčková omáčka s vepřovou kýtou

Svíčková je jedním z nejtradičnějších českých jídel, které je na seznamu každého turisty, jenž ČR navštíví. Obvykle se dělá s hovězím masem, ale v naší rodině si ji nedokážeme představit jinak než v kombinaci s vepřovou kýtou. Kdo tuhle verzi zkusí, jinou už chtít nebude ( i když s hovězím je určitě taky dobrá)! Ale pozor, je to časově náročné:)

Svíčková omáčka s vepřovým masem

  • Ingredience:
  • cca 500 g vepřové kýty
  • zeleninová směs pod svíčkovou / čerstvá zelenina ( mrkev, celer, petržel )
  • 1 cibule
  • kousek špeku
  • kousek sádla
  • 6 kuliček černého pepře
  • hořčice (cca 2 lžíce)
  • 1 kelímek šlehačky
  • citron
  • bobkový list (3 -4 listy)
  • tymián
  • sůl
  • hladká mouka na zahuštění
  • voda

Postup:

  1. Ve velkém hrnci rozpusťte kousek sádla, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli, chvilku restujte a potom přidejte maso.
  2. Maso osmahněte ze všech stran a přidejte zeleninu, pepř, bokový list, kousek špeku, trochu soli a tymián. Množstvím tymiánu nešetřete.
  3. Přidejte cca 2 litry vody a nechte vařit dokud zelenina a maso nezměknou (asi 2,5 – 3 hodiny). Dejte pozor, aby se vám všechna voda nevypařila, přilévejte pokud je potřeba.
  4. Vyndejte maso a přes cedník přelejte vodu do jiného hrnce. Cedník by měl mít malá oka. Zeleninu promačkávejte skrz cedník lžicí, dokud vám nezbyde jen pepř a bobkový list.
  5. V hrnečku si rozpusťte trochu mouky v teplé vodě.
  6. Do hrnce nalijte šlehačku, rozpuštěnou mouku a přidejte hořčici a pár kapek citronu. Dobře promíchejte a případně přidávejte ještě trochu tymiánu, soli nebo hořčice – přizpůsobte si omáčku dle své chuti. Omáčku vařte ještě asi 20 minut. Ideálně nechte vychladnout a odležet do druhého dne v lednici a potom ještě dochuťte při ohřívání. Ohřívejte společně s masem.
  7. Svíčkovou omáčku podáváme s knedlíky, které uvaříte buď z předem připravené směsi, nebo domácí.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *