Menu Zavřeno

Polévka z pečené mrkve

Polévka z pečené mrkve je skutečně výborná a dokonale zasytí!

Polévka je grunt, jak říkala babička. Pro milovníky mrkve v kombinaci se zázvorem tu máme výbornou mrkvovou polévku! Pokud vám to zní až příliš zdravě, nemusíte se o svá těžce nabytá vanáčníkila bát – tato polévka obsahuje také smetanu a máslo. 🙂

Základem polévky je samozřejmě mrkev:)
  • Ingredience:
  • Cca 1 kg mrkve
  • 1,5 l (zeleninového) vývaru
  • 1 hlava česneku
  • 2 -3 lžíce medu
  • Nasekaný zázvor (dle chuti)
  • 200 ml smetany na šlehání
  • Pepř, sůl, chili
  • 1 velká nebo 2 malé cibule
  • Olivový olej
  • Kousek másla
  • Hrst petržele/ koriandru
  1. Mrkev očistěte a nakrájejte na menší špalíčky. Potom ji vařte cca 10 minut. Mezitím rozpalte troubu na 180°C.
  2. Zatímco budete vařit mrkev, nakrájejte cibuli na větší kousky a rozdělte česnek na stroužky. Potom vyložte pečící plech papírem.
  3. Na plech přesuňte uvařenou mrkev, cibuli a česnek (ve slupce). Osolte, okořeňte a pokapejte/potřete medem a olivovým olejtem. Nechte péct zhruba 20 – 25 minut.
  4. Upečenou mrkev a cibuli přesuňte do hrnce, přidejte i oloupaný česnek a nasekaný zázvor a zalijte vývarem. Přiveďte k varu. Potom přidejte smetanu a kousek másla a rozmixujte ručním mixérem. Potom ještě dochuťte dle potřeby.
  5. Hotovou polévku ozdobte petrželí, nebo koriandrem a podávejte třeba s rozpečenou tortilou nebo chlebem 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *