Menu Zavřeno

Kuřecí Tikka masala

Tikka masala patří k nejoblíbenějším jídlům ve Velké Británii

Na cestě za zdravější stravou se opět zastavíme v Indii. Tentokrát se pustíme do tradičního jídla, na jehož přípravu existují stovky receptů. Já jsem jeden z nich upravila do méně indické podoby, jelikož můj přítel nesnáší koriandr a římský kmín. Takže pokud jste fanoušky těchto ingrediencí, určitě se jejich přidání nebraňte:)

Tikka Masala je hlavně o kombinaci koření
  • Ingredience ( 2 – 3 osoby)
  • Na marinádu:
  • Kuřecí čtvrtky cca 600g
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • Šťáva z jedné limetky
  • 1/2 lžičky koření Garam masala
  • 1 lžíce Tandoori kari
  • Na omáčku:
  • Slunečnickový olej
  • 3 ks zeleného kardamonu
  • 3 ks hřebíčku
  • 1 ks celé skořice
  • 3 ks bobkového listu
  • 1 ks badyánu
  • 3 ks cibule nakrájené najemno
  • 1 lžíce česneku nakrájeného najemno
  • 1,5 lžíce čerstvého zázvoru nakrájeného najemno
  • 120 g rajčatového protlaku
  • 1 lžíce koření Garam masala
  • 1 lžička kurkumy
  • 2 ks rajčete nakrájeného na malé kostičky
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • Indické mleté chili ( množství na vašem uvážení)
  • S
  • ůl (dle chuti)
  • 250 g rýže basmati

Postup (marináda):

  1. Nejprve si zahrajete na pitevnu. Stáhněte kuře z kůže a nakrájejte maso na menší kousky. Zbavte se šlach a tučných částí. Maso vložte do misky.
  2. Přidejte tři lžíce jogurtu, vymačkejte celou limetku a okořeňte kořením Garam masala a Tandoori kari. Promíchejte vařečkou či rukami.
  3. Přikryjte misku potravinářskou fólií nebo alobalem a vložte minimálně na 1 hodinu do lednice.

Postup (omáčka):

  1. Na pánvi rozpalte olej na středním stupni a přidejte kardamon, badyán, hřebíček, skořici a bobkový list (případně ještě celý římský kmín, cca půl lžičky) a chvilku restujte.
  2. Přidejte zázvor a česnek. Potom přisypte cibuli a restujte dokud se nezmenší její objem zhruba o třetinu.
  3. Přidejte rajčata a restujte asi 5 minut. Potom stáhněte teplotu a vmíchejte koření Garam masala, kurkumu, sladkou papriku, Tandoori kari a chili. Nechte chvilku restovat.
  4. Přidejte rajčatový protlak, krátce zarestujte a potom přidejte ještě cca 3dl vody.
  5. Směs duste asi 40 minut na mírném ohni. Mezitím si připravíte kuře a rýži.
  6. Rozpalte troubu na 190 °C. Marinované kuře přendejte na pekáček a potom pečte 10 – 12 minut. Upečené kuře potom přidejte do omáčky a chvilku povařte. Omáčku dochuťte solí a případně i chili, nezdá-li se vám dost pálivá. Pokud se vám zdá příliš hustá, přidejte trochu vody. V této fázi můžete také přidat nasekaný čerstvý koriandr.
  7. Pokud se zrovna nesnažíte zhubnout, můžete přidat i trochu smetany na zjemnění.
  8. Rýži připravte podle návodu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *