Menu Zavřeno

Sopa Castellana aneb kastilská česnečka

V Kastilii je tato polévka základem domácí kuchyně

Česneková polévka není populární jenom v Čechách, kde pomáhá v boji s kocovinou, ale také ve Španělsku. Vypadá a chutná ovšem jinak. Poprvé jsem ji ochutnala na konci roku 2018, když jsem si zajela na výlet do Toleda. Možná vám teď v mysli přistála myšlenka na býčí zápasy, neboť v tomto městě jsou velmi populární. Ale to je i ta polévka, která je mnohonásobně lepší, než pohled na uťatou býčí hlavu na stěne typického baru… A taky Don Quijote!:)

Jednou z ingrediencí do kastilské polévky je pimentón, čili sladká paprika
  • Ingredience
  • 12 plátků tvrdého chleba ( světlého – mně se osvědčil švýcarský kroucený, který prodávají v Tescu)
  • 10 stroužků česneku
  • 4 – 6 vajec (záleží na počtu strávníků)
  • cca 50 ml olivového oleje
  • 2 lžíce pimentónu (nebo české sladké papriky)
  • 150 g jamónu
  • 1,5 – 2 l hovězího vývaru (dopručuju domácí)
  • sůl, pepř (dle chuti)

Postup:

  1. Nakrájejte jamón na malé kousíčky. Krájet budete také oloupaný česnek, není ale třeba dělat velmi tenké plátky.
  2. Do hrnce nalijte cca 50 ml olivového oleje. Přidejte česnek a nechte ho lehce osmahnout (dokud se lehce nezabarví).
  3. Přidejte jamón a míchejte, aby se krásně spojil s chutí česneku.
  4. Když má česnek medovou barvu, přidejte 6 plátků chleba (já ho předtím krájím na kousky) a pomíchejte.
  5. Sundejte hrnec z ohně a přidejte 2 lžíce pimentónu. Všechno hezky promíchejte a když se chleba spojí s pimentónem a ostatními ingrediencemi, vraťte hrnec na plotnu a 2-3 minuty míchejte.
  6. Pomalu přidejte vývar (může být i jenom voda) a nechte vařit 20 minut. Teď není potřeba nic míchat:)
  7. Než se polévka uvaří, nakrájejte zbylý chleba na malé kousky a opečte je na trošce oleje.
  8. Teď si připravíte vejce. Počet záleží na tom, kolik lidí bude jíst. ( 1-2 vejce na osobu). Oddělte žloutky od bílku. Žloutky budete dávat do misky, z které bude polévka konzumována. Bílek se bude přidávat do polévky.
  9. Po 20 minutách polévku dochuťte solí/ pepřem. Na povrch poklaďte orestovaný chleba. Také přidejte bílky a nechte vařit 2 -3 minuty. Polévku promíchejte.
  10. Polévku podáváme horkou do misek se žloutkem. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *