Menu Zavřeno

Ratatouille aneb francouzské zeleninové nebe

Ratatouille je lahodná francouzská zeleninová směs

Znáte ten animovaný film o krysákovi, který se chtěl stát kuchařem ve francouzské restauraci? Jmenuje se stejně jako pokrm, který je opět vhodný k povánočnímu detoxu. Je to samá zelenina, ale věřte, že vám maso chybět nebude…Bon apetit!

  • Ingredience ( 3 – 4 porce)
  • 1 velký lilek
  • 1 velká cuketa
  • 2 červené papriky
  • 2 cibule
  • 2 zralá rajčata
  • 400 g loupaných rajčat
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • čerstvý rozmarýn, tymián, pepř, sůl

postup:

  1. Oloupejte česnek a cibule a nakrájejte na tenké plátky ( 1 česnek nekrájejte a odložte.)
  2. Lilek a rajčata nakrájete na kostičky, papriky na proužky a cuketu na asi 0,5 cm tlusté půlměsíčky.
  3. Ve větším hrnci rozpalte olej a postupně přidávejte všechny ingredience – nejprve opečte dozlatova lilek, poté papriky, rajčata, cibuli a nakonec cuketu.
  4. Do zeleninové směsi nalijte loupaná rajčata i se šťávou, opepřete, osolte a promíchejte. Nechte 30 – 60 minut dusit pod poloodkrytou pokličkou, dokud se nevypaří přebytečná voda.
  5. Když se vypaří všechna voda, přidejte 2 lžíce studeného olivového olejte a směs dochuťte nasekaným rozmarýnem a tymiánem. Ratatouille můžete jíst jen tak samotný, ale výborný je například s opečenou bagetkou.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *