Menu Zavřeno

Pravé španělské gazpacho

Je začátek nového roku a s ním přicházejí na řadu různá předsevzetí. Sice začalo sněžet prakticky až dnes, ale mějte na paměti, že summer is coming a s ním i klasický problém – jak se zbavit zimních špeků? Bez cvičení to asi nepůjde, ale i jídlem se dá pomoct. Po vánočních hodech je třeba tělu trochu ulevit. Už jste zkusili gazpacho? Tento recept pochází od andaluzské babičky mého milého...

  • Ingedience (4 porce) :
  • 1 kg zralých rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 50g zelené papriky
  • 40g cibule
  • 70g oloupané okurky
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli

Něco extra: vařené vejce, jamón

Udělat opravdu dobré gazpacho není až taková věda – nejdůležitější je dodržovat přesná množství. Budete potřebovat hrnec vroucí vody a mixér.

  1. Rajčata křížově nařízněte a jedno po druhém vkládejte do vroucí vody a asi po 30 vteřinách vytahujte. Takto spařená půjdou snadno oloupat. Oloupaná rajčata vložte do mixéru.
  2. Potom přidejte další ingredience – nakrájenou cibuli, česnek, okurku a papriku. Zeleninu zalejte octem a olivovým olejem a osolte lžičkou soli. Potom stačí zapnout mixér. (Ujistěte se, že je dobře utěsněný, gazpachové záplavy fakt nejsou sranda:))
  3. Gazpacho vložte na několik hodin do ledničky odpočinout.

Pokud nemáte potřebu být zrovna vegetariáni, nejchutnější je gazpacho v kombinaci s uvařeným vejcem (nakrájeným na kousky) a plátky španělského jamónu.

2 Comments

    • administrator

      Dobrý den,

      jamón je typický pokrm ve Španělsku. Jedná se o sušenou nohu iberského prasete, které je speciálně pro tyto účely krmeno. (Nejdražšší jamón pochází z prasátek krmených lanýži.) . Nechává se několik měsíců v chladnějším prostředí a postupem času zraje a vytvoří si typickou slanou chuť. A vy můžete postupně ukrajovat a konzumovat buď jen tak, nebo používat jako ingredienci k vaření. Krájený jamón prodávají i v Tescu, ale o lanýžového vepříka se rozhodně nejedná:)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *