Menu Zavřeno

Indická červená čočka

Indická červená čočka

V Čechách jíme čočku na Nový rok, abychom měli peníze. V Indii ji jedí celý rok. A dobře dělají! Červená čočka je totiž extrémně zdravá a až překvapivě dobrá. Pokud stále ještě dodržujete své novoroční předsevzetí a máte rádi ostrá jídla, zkuste si připravit tento indický dhal. Je to rychlé, snadné a dobré!

  • Ingredience (pro 2):
  • Cca 150 g červené čočky
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 rajčata
  • 1 chili paprička
  • zázvor (ideálně čerstvý)
  • kurkuma
  • garam masala
  • citronová/limetková šťáva
  • sůl
  • olej

Postup:

  1. Propláchněte čočku vařte asi 20 minut, dokud nezměkne. Připravte si také trochu horké vody na rajčata.
  2. Rajčata nařízněte na vrchu do kříže a vložte na pár sekund do horké vody. Potom je oloupejte.
  3. Na pánvi rozpalte olej a přidejte nakrájenou cibuli a restujte dokud nezesklovatí. Potom přidejte nakrájené chili (množství záleží na vaší toleranci pálivosti), zázvor (množství je opět na vás) a česnek (nakrájený nadrobno). Nechte restovat asi 1 minutu.
  4. Přidejte nakrájená rajčata, asi půl lžičky kurkumy a garam masaly a nechte chvíli podusit.
  5. Přidejte několik lžic vody a čočku a nechte vařit za občasného promíchání asi 10 minut na mírném ohni.
  6. Přidejte citronovou/limetkovou šťávu. Čočku můžete ozdobit třeba koriandrem nebo petrželí. Též můžete přidat nakrájená rajčata a konzumovat společně s pita chlebem nebo opečenou tortilou:)

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *