Menu Zavřeno

Lilek alla parmigiana

Když se řekne italská kuchyně, každého hned  asi napadne pizza nebo těstoviny, ale to není zdaleka všechno. Na jednom takovém malém mezinárodním večírku jsem ochutnala melanzane alla parmigiana, které připravila moje bývalá studentka z Benátek. Od té doby se jich nemůžu nabažit.  Kdo má rád lilek, nechť čte dál. Tyhle „zeleninové lasagně“ jsou totiž fakt k sežrání!

Co budete potřebovat?
  • Ingredience (cca 4 porce) 
  • 2 lilky
  • 1 cibule
  • 400 g mozarelly
  • 400 g rajčatové passaty
  • 1 malý rajčatový protlak
  • olivový olej
  • hrst bazalky
  • 50 g parmezánu
  • sůl, pepř, třinový cukr
  • hladká mouka na obalování
Takhle vypadá příprava lilku alla parmigiana
  1. Lilky nakrájejte na tenké plátky, osolte a nechte odpočívat. (Pokud máte kočku, radím vám, nenechávejte bez dozoru. Hrát si s nimi je totiž očividně zábava.) 
  2. Nakrájejte cibuli na drobno a vložte do hrnce s trochou oleje. Nechte zpěnit a přidejte špetku cukru. Potom do hrnce nalijte rajčatovou passatu a protlak.  Omáčku ochuťte troškou soli a pepřem a nechte prohřát. Potom sundejte z ohně.
  3. Připravte si zapékací misku, do které budete později vkládat lilek. Její dno vymažte rajčatovou omáčkou. 
  4. Začněte předehřívat troubu asi na 180°C. 
  5. Na pánvi rozpalte olej. Otřete kolečka lilku a lehce je obalte v mouce a potom vložte na pánev. Smažte dozlatova a odkládejte na talíř.
  6. Nakrájejte mozarellu na plátky.
  7. Do mísy poskládejte první vrstvu lilku. Na lilek potom poklaďte plátky mozarelly a nakonec posypejte parmezánem a zalijte rajčatovou omáčkou. Potom bude následovat další vrstva lilku. Tento postup zopakujte asi 3x. Poslední vrstva by měla být lilek s rajčatovou omáčkou. 
  8. Lilek posypte hrstí bazalky a velkou dávkou parmezánu. Můžete ještě dochutit pepřem. 
  9. Zapékací misku vložte do trouby a nechte péct asi 20 minut. 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *