Menu Zavřeno

Kachní paštika s brusinkami

Já rád játra – ty rád játra… Ovšem játrovou paštiku nelze nemilovat!  Zvláště když dárcem orgánů byla kachna. Ovšem musím vás předem varovat – kdo zkusí tuhle domácí paštiku, kupovanou už rozhodně chtít nebude!

  • Ingredience:
  • cca 900 g kachních jater
  • 1 cibule
  • 1 – 2 stroužky česneku
  •  100 ml smetany na vaření 
  • 120 g másla
  • živý tymián
  • pepř, sůl
  • 200 ml červeného vína
  • mandle
  • nakládané brusinky
  • sušené brusinky

  1. Nejprve nakrájejte cibuli a česnek na menší kousky, na pánvi nechte roztéct asi 50 g másla. Cibuli nechte opékat na mírném ohni. 
  2. Očistěte játra. Pokud chcete, aby paštika byla skutečně jemná, odstraňte všechny „ošklivé“ části. K cibuli přidejte česnek.
  3.  Očištěná játra dejte na pánev. Opékejte je dokud nezhnědnou. Potom je osolte a opepřete a podlijte vínem. Přidejte také hrst tymiánu.  Nechte vařit dokud se z vína nevypaří alkohol.

4. Hotová játra odstavte z ohně a nechte chvilku odpočívat.  Potom je přesuňte do mixéru. Přidejte hrst mandlí a sušené brusinky (pokud máte rádi) a zalijte asi 100 ml smetany. Potom vše rozmixujte. 

5. Pokud se vám zdá, že paštika není dostatečně chuťově výrazná, můžete ji dosolit a dopepřit. Já také ještě přidávám kousky mandlí a brusinek.

6.Na dno nádoby na paštiku vložte brusinkovou marmelédu. Potom ji naplňte paštikou. Nechte trochu místa.

7. Rozehřejte zbytek másla a přidejte do něj tymián. Povrch paštiky ozdobte mandlemi a brusinkami a zalejte máslem. Díky vrstvě másla vám paštika déle vydrží. A navíc je chutná!

8. Paštiku nechte vychladnout a dejte ji do lednice. Podávat ji můžete již za pár hodin, ale nejlepší je nechat ji rozležet do druhého dne. Moc dobrá je na opečeném toastu! 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *