Menu Zavřeno

Francouzský cuketový koláč

Francouzi nepatří mezi nejoblíbenější evropský národ, ale jejich kuchyně rozhodně ano. Pokud jde o víno a jídlo, volbou Francie nemůžete udělat chybu. Tento slaný koláč rozhodně žádnou nemá!

  • ingredience ( na 2 koláče): 
  • 250 g hladké mouky
  • 120 g másla
  • 1 vejce
  • 50 ml studené vody
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 250 g sýru ricotta
  • 60 g nastrouhaného parmezánu
  • 1 – 2 stroužky česneku
  • 1 velká cuketa
  • sůl, čerstvý pepř
  •  1 žloutek
  1. Nejprve si připravíme těsto. Do mísy nasypte 250 g mouky a asi polovinu lžíčky soli. Přidejte na kostičky nakrájené máslo a ručně jej do mouky zapracujte. Potom přidejte vejce a citronovou šťávu a postupně přidávejte i vodu. Vypracujte hladké těsto.
  2. Těsto zabalte do fólie a nechte asi 30 minut odležet v lednici. Mezitím si připravíme náplň.
  3.  V misce smíchejte ricottu s parmezánem. Přidejte také nastrouhaný česnek a směs ochuťte čerstvým pepřem a solí. 
  4. Nakrájejte cuketu na tenké plátky. 
  5. Rozpalte troubu na 190°C. 
  6. Vyndejte těsto z lednice a rozdělte jej na dvě části. Z každé vyválejte kruh.
  7.  Těsto vložte na pečícím papírem vyložený plech. Doprostřed vložte polovinu sýrové směsi a rozetřete. Nechte si ale cca 2 cm velký okraj.
  8. Na sýrovou směs pokládejte kolečka cukety. Kolik vrstev uděláte záleží na vás, minimálně však 2. Horní vrstvu posypte parmezánem a opepřete. 
  9.  Okraje koláče složte a potřete žloutkem. To samé opakujte u druhého koláče.
  10. Oba koláče vložte do trouby a nechte péct cca 40 minut. 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *