Menu Zavřeno

Spaghetti carbonara jak je (ne)znáte!

#italie  #spaghetti #testoviny #carbonara #truestory

Pravé spaghetti carbonara nejsou vůbec komplikované

Když jsme byli letos v květnu na Mallorce, zavítali jsme s přítelem  i do italské restaurace. Oba jsme, po chvíli přemýšlení nad jídelním lístem, požádali číšníka o spaghetti carbonara. “  Carbonara? Dobře, ale musím vás upozornit, že tady vaříme skutečné tradiční spaghetti carbonara.“ řekl (skutečně italský) číšník. Potom nás začal zkoušet z jejich složení, takže teď už nemám pochyb o tom, že “ pravé carbonara jsou z 5 důležitých ingrediencí: česnek, pancetta, syrové vejce, pecorino a parmiginano.“

Takže ne, opravdu se nejedná o smetanový pokrm, jak jej prezentují některé restaurace. A já musím říct, že jiné, než takové špagety, které jsem ochutnala na Mallorce, už nikdy neuvařím. Lepší totiž neochutnáte! Takže jak na ně? 

základními ingrediencemi jsou vejce, parmazán, pecorino, česnek a pancetta
  • Ingredience (pro 2 -3) osoby
  • 2 – 3 vejce 
  • pancetta (já ji kupuju v Delmartu)
  • 3 – 4 stroužky česneku
  • cca 50g másla
  • cca 50g parmezánu
  • cca 40 g pecorina
  • čerstvý pepř, sůl 
  • špagety (dle vaší průměrné spotřeby na osobu) 

Postup:

Dejte vařit vodu na špagety. Než se voda uvaří, připravte si všechny ingredience: nakrájejte česnek na čtvrtiny,  rozšlehejte vejce v misce a nastrouhejte sýry (pokud jste je již nekoupili ve strouhané formě). Potom smíchejte vejce se sýrem a směs podle chuti opepřete a osolte.

Na pánvi rozpusťte máslo a vložte na ní česnek, který budete opékat asi 5 minut. Po 5 minutách vyjmětě, teď je na řadě pancetta. I té obvykle stačí pár minut na lehké opečení. Jakmile se vám zdá, že je pancetta hotová, vypněte plotýnku a přesuňte pánev jinam trochu vychladnout. 

Když jsou špagety hotové, přichází klíčový okamžik – přesun špaget na pánev pomocí těstovinových kleští a vlévání vaječné směsy na pánev. Tady je důležité, aby pánev skutečně nebyla příliš horká, protože jinak hrozí, že se vám vejce srazí (a to nechcete).  Aby byly špagety co nejsametovější, můžete přidat 1 – 2 lžíce vody z těstovin.  Vše hezky promíchejte, aby se každá špageta hezky obalila vajíčkem.  Teď už jenom špagety přesunout na talíře, ozdobit pepřem a/nebo sýrem a je hotovo! Dobrou chuť!

Mánin TIP: nejlepší jsou domácí špagety! 

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *